MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Isnin, 6 Disember 2010

IKAN KUKUS

Kali ni saya masak ikan kukus dengan asam boi dan saya guna ikan ebek/putih/jemuduk . First time hubby beli ikan ebek dan ikan ni pun hubby beli masa dia di Labuan . Sedap isi ikan ni macam rasa ikan bawal putih+ikan tenggiri dan memang sesuai untuk dimasak stail kukus atau di goreng saja..
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan ebek ( anggaran berat 700 grm)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai-dititik
4 biji cili api-boleh tambah
5 biji asam boi
2 biji tomato-dibelah 4
Sedikit daun sup/bawang diracik halus
Sedikit air

BAHAN UNTUK SOS :

1 sudu kecil minyak bijan
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan Thai/nampla
2 sudu jus limau nipis/ kasturi-boleh ditambah
Sedikit serbuk lada hitam

* Boleh juga digunakan asam jawa untuk perisa masam

CARA MEMASAK:

1) Masukkan air ke dalam periuk kukus bahagian bawah sekali dan biar diatas api , tunggu sehingga air agak mendidih. Bentuk periuk kukus adalah bertingkat-tingkat. Bahagian bawah adalah untuk mengisi air dan 2-3 bahagian atas lagi adalah untuk diletak pinggan/mangkuk yang diisi makanan yang nak dikukus.

2) Mayang bawang putih, bawang merah , lengkuas , serai dititik dan halia. Titik cili api kemudian taburkan sedikit bahan yang dimayang ini ke dalam mangkuk yang akan diletakkan ikan nanti.

3) Bersihkan ikan , kelar-kelar ikan dan masukkan sedikit halia dan bawang putih didalam bahagian perut ikan.Kemudian letakkan ikan didalam mangkuk dan taburkan semua bahan yang dimayang tadi diatas ikan. Asam boi dicarik-carik/potong isinya asam ni dan ditabur atas ikan sekeliling ikan.

4) Tuang atau curahkan semua bahan sos yang dicampur dengan sedikit air secara sekata di atas ikan dan sekeliling ikan . Taburkan daun sup atas ikan.

5) Masukkan mangkuk yang berisi ikan ini ke dalam periuk bahagian atas periuk kukus.

6) Bila air sudah agak panas boleh la disatukan periuk bahagian atas ini dengan bahagian bawah periuk kukus. Biarkan ikan masak selama 30 - 40 minit dan jika kurang masin boleh ditambah sos nampla lagi. Bila ikan dah masak buka penutup periuk dan biarkan seketika sampai mangkuk agak sejuk, baru la diangkat keluar mangkuk ini dari periuk kukus.

Ni la ikan ebek isi ikan ni sedap rasa macam ikan bawal putih..

2 ulasan:

  1. salam kak nannie - wawaaa..yg ni macam mengiurkan jeee...hnmm,

    BalasPadam
  2. wlksalam mat Gebu,

    hehehehe mmg mengiurkan rasanya pn sodap

    BalasPadam